Szintet léphetnek a kisvállalkozások

Már a legkisebb cégeknek is tőkepartnere lehet az állam, ha igénybe veszik a Fehérvár Tőkealapban
együttműködő partnerek által nyújtott újfajta finanszírozási formát – hangzott el a Székesfehérvári
Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány által szervezett megbeszélésen.

2020.09.10

Mint ismeretes, a májusban létrehozott Fehérvár Tőkealap egyedülálló kezdeményezésként a helyi, növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásainak finanszírozásában kíván szerepet vállalni. A tőkealap működésében első számú partner Székesfehérvár Önkormányzata, az operatív feladatokat az Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és az állami tulajdonú MFB csoporthoz tartozó a Focus Ventures végzi.

Ez utóbbi most egy speciális, mikrovállalkozásoknak szánt „dobozos terméket” fejlesztett ki, mely gyors elbírálással akár 50 millió Ft tőkéhez juttathatja a kis cégeket is. A tőkebevonás során az állam – az MFB bank szervezetein keresztül – legfeljebb 30% tulajdonrészt szerez a vállalkozásban, ami az operatív működésre nincs hatással, de a feltőkésítés révén sokkal kedvezőbb pozícióba kerül a cég, például ha banki hitelt kíván felvenni.

„Székesfehérvár az elsők között hozta létre a városi tőkealapot, ami egy olyan újfajta finanszírozási forma Magyarországon, amely hatékonyan szolgálhatja a vállalkozások fejlesztési terveinek megvalósítását. Összhangban van azzal a városfejlesztési politikával is, hogy Székesfehérvár gazdasága minél sokszínűbb legyen, a mikro- és kisvállalkozások területén is” – mondta Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere.

Szekfü Tibor, az RVA ügyvezető igazgatója a „dobozos termék” kapcsán kihangsúlyozta, hogy főként a jól működő, de alacsony tőkéjű vállalkozásoknak tud óriási segítséget nyújtani, akik ezáltal szintet léphetnek fejlesztési terveik megvalósításában.

, Credinfo

Bejelentkezés




Ingyenes Regisztráció itt!