Fehérvári Tőkealap: akár fedezet nélkül is elérhető az állami támogatás

A kis- és középvállalkozások finanszírozásának támogatására létrejött Székesfehérvár Városi Tőkealapról tartottak tájékoztató workshopot szerdán a Városháza Dísztermében. A Tőkealap iránt érdeklődő helyi vállalkozók első körben az RVA-nál tájékozódhatnak a lehetőségekről, és elindult a fehervartokealap.hu weboldal is.

A székesfehérvári önkormányzat és az RVA közreműködésével, egyedülálló kezdeményezésként elindult a vállalkozásfejlesztési magántőke alap Székesfehérváron. A befektetési lehetőséggel a városi kisvállalkozások megerősödését, és fejlesztési terveit szeretnék támogatni - hangzott el székesfehérvári Városházán 2020. június 24-én tartott workshopon.

A kis- és középvállalkozások finanszírozására létrehozott rendszer csúcsán a Magyar Fejesztési Bank (MFB) helyezkedik el, amely az MFB Invest Zrt.-n keresztül már korábban is foglalkozott tőkefinanszírozással, csak épp milliárdos tételek felett. A helyi vállalkozások a finanszírozási igényeiket az Székesfehérvári Városi Tőkealapnál jelezhetik. A városi tőkealap a regionális vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó RVA Grouppal szinergiában működik.

A tőkefinanszírozást igénylő vállalkozás tehát a városi alapnál jelentkezhet, amely az RVA Group közreműködésével előzetes ajánlást fogalmaz meg a következő döntéshozatali fórum, a Focus Ventures számára. Innen a támogatott igények a város érdekeit megfogalmazó Befektetési Bizottság elé kerülnek, amelyben az önkormányzati delegált a tekintetben hoz döntést, hogy a város és a régió számára kívánatos, vagy inkább ellenjavallt-e az adott gazdasági tevékenység fejlesztése. A Focus Ventures igazgatósága ezek után köti meg a finanszírozási megállapodást a kiválasztottal, hogy kezdetét vegye az alapértelmezésben 5 évesre tervezett együttműködés.

A finanszírozási igény beterjesztésének – a banki hitelektől eltérően – nem feltétele a fedezet. Ami fontos: az igénylő vállalkozás rendelkezzen áttekinthető tulajdonosi viszonyokkal, 2 lezárt és eredményes üzleti évvel, stabil cashflow-val, akár százmilliós éves forgalommal, miközben a jegyzett tőkéje nem sokkal haladja meg a minimálisan szükséges 3 millió forintot.

Az RVA már el is készítette a fehervartokealap.hu oldalt, ahol a konstrukcióval kapcsolatos minden hasznos információ megtalálható, valamint a workshop előadásai is.

, Credinfo

Bejelentkezés




Ingyenes Regisztráció itt!